8 september

De Nederlandse Sarissa de Vries werkt na haar zwangerschap en daarna blessureleed hard aan haar comeback en dat lijkt voorlopig de goede kant op te gaan. Na eerder al 2e geworden te zijn op het NK 1/2 triathlon liep De Vries naar de vijfde plek bij de Köln Triathlon.

Het gat naar de wereldtop is voorlopig nog niet gedicht voor De Vries maar stap voor stap word er weer goed aan de basis gewerkt. De Köln Triathlon werd gewonnen door Daniela Kleiser: de atlete won in eigen land in een tijd van 3:35:41. Daarmee was ze ruim de sterkste, want de Deense Anastacia Damm Nielsen werd tweede in 3:42:09 en de Duitse Carolin Meyer werd derde in 3:43:20. De Vries zat daar kort achter en werd in 3:44:31 dus vijfde. De wedstrijd gaat over de afwijkende afstanden van ongeveer 2.6 kilometer zwemmen, ruim tachtig kilometer fietsen en 19 kilometer hardlopen.

Bij de mannen ging de winst naar Bence Lehmann: de Hongaar won in 3:20:41 en bleef onder andere de Duitser Franz Löschke (3:21:22) en Nils Huckschlag (3:21:44) voor. Namens Nederland preseteerde de Limburger Giel Meesen het beste; hij werd tiende in 3:30:40.

1 september

In Eijsden was de jaarlijkse zwemloop. Quentin Kebron won voor pro Giel Meesen en….Sven Bams. Bij de vrouwen winst voor Daphne Poleunis voor Emilie Kebron en Gerdien Bovenschen. De jeugdwinnaars waren Thijn Maas, Sina Cuenen, Quinn van Wissen, Sarah Maas, Tijs Berkers, Marit Brok, Syl Feijs, Lou Douven, Brinn Tillie en Sol Roses van Donkelaar.

Gjalt Panjer 12e bij de mannen

VRIJDAG 30 AUGUSTUS 2024

Robin Dreijling heeft op vrijdagochtend zilver gewonnen op het wereldkampioenschap voor studenten. De wedstrijd, georganiseerd onder de vlag van de FISU (Internationale Federatie voor Universitaire sporters) vond plaats in het Poolse Gdansk. Dreijling en Luna de Bruin ( beide uit Sittard) sloten op de fiets bij de kopgroep aan en deden daardoor mee voor de medailles. Dreijling moest thuisfavoriet Roksana Slupek – in Parijs tijdens de Olympische Spelen nog goed voor de dertiende plek – laten gaan maar liep naar een knappe tweede plaats. De Poolse atlete won de wedstrijd over 750 meter zwemmen, 19.6 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen in een tijd van 57:28 minuut, precies twaalf seconden voor Dreyling die dus tweede werd (57:40). De Japanse Manami Hayashi werd derde in 58:04. De Bruin finishte ook nog binnen de top-tien als negende. 

Panjer beste Nederlandse man

Bij de mannen zaten Gjalt Panjer, Hidde Mollee ( samen in een grote groep voor een klassering bij de eerste 30. Panjer was uiteindelijk de beste Nederlandse atleet met een twaalfde plaats. Mollee volgde net buiten de top-twintig als 21e en Olaf Jan Bosscher werd 49e. De wedstrijd werd gewonnen door de Fransman Enzo Bourdon.

Nederlands run-bike-run titel in Borne voor Maastrichtse Diede Diederiks

ZATERDAG  24 augustus – Thomas Cremers en Diede Diederiks uit Maastricht zijn de opvolgers geworden van Daan de Groot en Aline Kootstra op het NK run-bike-run. 

Net naast het podium pakte Robert de Korte uit Maastricht de 4e plek maar de pijn werd snel verzacht door zijn partner Diede Diederiks, die de landstitel

Zo sterk als Robert fietst, doet dat ook Diede. Samen met Aline Kootstra legde ze de eerste run af, waarna de verschillen pas echt ontstonden dankzij snoeihard fietsen door alleskunner Diede Diederiks. De bevestiging dat Diede vandaag niet te kloppen was kwam tijdens de slotrun waarin ze zelfs nog beetje uitliep op de titelverdedigster.

In 1.27.10 uur was Diede winnares. 

Borne is met recht de grootste en mooiste duathlon van ons land geworden. Vandaag werd dat beloond met een absoluut topveld. En dat verdient deze duursportvariant ook.

Zondag 18-08-2024

ZONDAG – Na vele jaren zonder Nederlandse mannen op het WK Ironman in Hawaii zal het dit jaar anders zijn. Menno Koolhaas uit Sittard plaatste zich vandaag met een  hele knappe 5e plek bij het EK Ironman voor het WK Ironman.Samen met Niek Heldoorn (Sittard) en Tristan Olij  zullen de 3 Nederlanders in Oktober hun droom  waar kunnen maken op Kona.

Menno Koolhaas was vandaag van uitzonderlijke klasse in de race voor de laatste Kona slots die In Frankfurt te bemachtigen waren. Nu de slot binnen is komt de droom uit om in het Walhalla van de sport bij de pro's van start te gaan. Het was een wedstrijd om in te lijsten, met supertijden en een droomwinnaar: Kristian Blummenfelt de  Noor die in Tokio nog Olympisch kampioen werd en in Parijs zijn Olympische titel kwijt raakte  schakelde vandaag moeiteloos over op die andere specialiteit : Ironmans . Blummenfelt tilt de sport naar een andere dimensie en scoorde opnieuw en snelde met  7.27.21 uur naar de winst in een nieuw parkoers record. Het tempo lag vanaf de start bij het zwemmen al hoog maar het verschil wel er niet gemaakt, want binnen twintig seconden stond de top tien aan de kant. Menno zat daar uitstekend bij op een derde plaats.

Frankfurt moest het vandaag doen met regen en dat had  zijn weerslag op het fietsen, waar menig triatleet op het gladde wegdek onderuit ging. Menno zakte in het laatste deel van het fietsen terug naar een 11e plek en zijn achterstand liep op tot 9.47 minuten in de wissel. De kansen op een goede klassering bleven echter  bestaan daar de marathon doorgaans het betere onderdeel is van Menno. Voor de Nederlandse fans was het daarom nog interessanter om de ontwikkelingen van Menno Koolhaas te volgen.

Na zestien kilometer lopen keerde hij terug in de top tien en na 24 km begon de echte opmars en kwam hij door als zevende. Na ronde 3 van de 4 was hij de nummer zes en na 33 km was de vijfde plaats al bereikt. De spanning om de vierde plaats was om te snijden. Kristian Hogenhaug voelde de hete adem van Menno en hield slechts 19 seconden over op de finish. De Deen klokte 7.35.32 uur en Menno Koolhaas – Europees kampioen en Nederlands recordhouder met 7.36.36 – scherpte zijn eigen record nog eens even aan met een fantastische 7.35.51 uur.

Ooit had Menno de droom de Spelen van Tokyo of Parijs te halen. Nu komt een veel grotere droom uit. Hawaï is next!

ZONDAG 18 AUGUSTUS: IRONMAN FRANKFURT (DUI)
M:
1.Kristian Blummenfelt (Noorwegen) 7.27.21 uur

2. Kieran Lindars ( UK) 7.32.14 uur

3.Gregory Barbany (Italie) 7.33.44 uur

4.Kristian Hogenhaug (Denemarken) 7.35.32 uur

5.Menno Koolhaas( Sittard) 7.35.51

11 augustus 2024

In het Turkse Balikesir, waar het met temperaturen ver boven de dertig graden behoorlijk warm was stond dit weekend in het teken van het Europees Kampioenschap over de Supersprint Afstand en het EK mixed team relay met 4 Limburgers aan de start.

Vrijdag vonden de kwalificatiewedstrijden plaats die toegang gaven tot de A of B finales die op zaterdag plaatsvonden. Zowel voor de vrouwen als mannen drie heats over 260 meter zwemmen, 6.9 kilometer fietsen en 1.8 kilometer hardlopen. Van iedere heat gingen de eerste negen vrouwen/mannen door en daarnaast nog een aantal tijdsnelsten. Voor Robin Dreyling en Luna de Bruin gingen deze reeksen soepel,zij werden respectievelijk derde en negende in de heats en beide atleten kwalificeerden zich rechtstreeks voor de A finale. Dat gold helaas niet voor Niels van Lanen die op de 16e plaats eindigde. De enige man die naar de A finale doorging was Gjalt Panjer met een tweede plek in zijn serie.

Zaterdag finale dag:

Gjalt Panjer beste Nederlandse man op 12e plek.

Twee intense en vooral ook warme dagen in het Turkse Balikesir werden zaterdagnamiddag op een hoogtepunt afgesloten met de A-finale van het Europees kampioenschap sprinttriatlon bij de mannen elites en U23. Gjalt finishte op de 12e plek en de Europese titel ging verrassend naar de Italiaanse triatleet Nicola Azzano. De wissels bleken in de A-finale allesbepalend. Na de 270 meter zwemmen vormde zich in de 6,9 km fietsen twee groepen die al snel samenkwamen. Met één groot peloton ging het naar T2. De Italianen wisselden razendsnel en hielde de paar seconden voorsprong tot op de finish. Veel tijd gaf Panjer niet toe, maar met zijn eindtijd van 18:04 kwam hij desalniettemin niet verder dan een twaalfde plaats. Hij werd zesde in de U23-categorie. In totaal gingen dertig mannen van start in de finale. Andere Nederlanders drongen niet door tot de mannenfinale.

Robin Dreyling negende dame bij EK Supersprint

Bij de vrouwen pakte de Francaise Sandra Dodet de gouden medaille met 4 seconden voorsprong op de Duitse Marlene Gomez en de Slovaakse Zuzana Michalickova. Robin Dreyling, Luna de Bruin en Barbara de Koning wisten zich te kwalificeren voor de finale. Robin Dreyling pakte een negende plaats; de verschillen waren klein want Dreyling finishte met een eindtijd van 20:13 slechts dertien seconden na de snelste vrouw. Ze werd daarmee vierde in de U23-categorie. Luna de Bruin werd 26e in 20:47. In totaal gingen er dertig vrouwen van start in de finale.

Nederland op 10e plek bij de Mixed Team Relay:

Nog geen week na de Olympische Mixed Triathlon Relay stond  zondag het EK Mixed Team Relay gepland. 

Bij de elite blijven uiteindelijk vijf teams vooraan: Groot-Brittannie, Italie, Frankrijk, Duitsland en Hongarije. In de laatste leg maken de Italianen het af. Hun weekend kan niet meer stuk met gisteren goud en zilver bij de mannen en nu de MTR-titel. De Duitsers worden in de sprint verslagen, de Britten halen brons. Nederland wordt met Gjalt Panjer, Barbara de Koning, Ian Pennekamp en Robin Dreyling negende.

Vanaf 9 augustus vindt in het Turkse Balikesir het EK over de supersprint (270m zwemmen – 8km fietsen – 1.7km hardlopen) plaats. Met de halve finales op vrijdag, finales op zaterdag en de mixed team relay op zondag, hebben de vier Limburgse atleten volgende week een druk weekend voor de boeg.

Het kwartet Robin Dreyling, Luna de Bruin, Gjalt Panjer, Niels van Lanen allen woonachtig in Sittard komen in Balikesir in actie bij de beloften.

Omdat de beloften- en elitewedstrijden samengevoegd worden, strijden de U23 atleten automatisch ook mee in de elite categorie.

Nederland was vandaag een maatje te klein in de mixed teamrelay. Mitch Kolkman (Sittard), Maya Kingma, Richard Murray en Rachel Klamer eindigden in Parijs op de tiende plek. De olympische titel ging naar Duitsland voor de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Mitch Kolkman ging namens Nederland van start. Hij was snel weg van het ponton en kwam op de negende plek uit het water. Op de fiets ontstond een grote groep, waaruit favoriet Le Corre wegviel nadat hij na een val van Hayden Wilde (NZ) in een bocht ook onderuitging. Olympisch kampioen Yee nam namens Groot-Brittannië de leiding tijdens het lopen en tikte Georgia Taylor-Brown als eerste aan.

Brown kwam met een kleine voorsprong op de Duitse Lisa Tertsch uit het water en Kingma volgde op plek vijf, met twintig seconden achterstand op Taylor-Brown. Tertsch wist Taylor-Brown te achterhalen en tikte vlak voor Groot-Brittannië en Zwitserland als eerste af. Kingma volgde op de elfde plek.

Richard Murray kon met de stroom mee, mee in de benen van de uittredend olympisch kampioen Kristian Blummenfelt, maar verloor de aansluiting tegen de stroom in. Groot-Brittannië, Duitsland en Zwitserland kwamen als eersten uit het water. Murray volgde op 50 seconden achterstand en werd op de fiets opgepikt door Leo Bergere, maar moest de Fransman tijdens het lopen weer laten gaan. Murray tikte op de elfde plek zijn vrouw Rachel Klamer af.

Beth Potter begon als eerste aan het zwemmen en vervolgens ook aan het fietsen. Laura Lindemann en Taylor Knibb sloten net voor de wissel van het fietsen naar het lopen bij Potter aan en dit drietal sprintte uiteindelijk om de overwinning. Het goud ging naar Duitsland en de Verenigde Staten was net voor Groot-Brittannië – de finishfoto moest uitsluitsel geven – goed voor het zilver. Klamer stelde net voor de Noorse Solveig Løvseth de tiende plek veilig.

Mitch Kolkman (Sittard) was de beste Nederlander in de mannenwedstrijd in Parijs. Hij eindigde in de door Alex Yee uit Groot-Brittannië gewonnen race als 26ste.

Kolkman begon de olympische race sterk. Vanaf een startplek helemaal aan de zijkant van het ponton, wist hij goed naar voren te zwemmen. Na de eerste ronde lag hij op plek negentien, vlak achter Alex Yee, en kwam uiteindelijk als 21e uit het water.

Op de fiets maakte Kolkman deel uit van de kopgroep, met een achtervolgende groep met daarin Hayden Wilde (Nieuw-Zeeland) en regerend olympisch kampioen Kristian Blummenfelt (Noorwegen) die lang op een halve minuut bleven hangen. Deze tweede groep wist in de vijfde fietsronde aan te sluiten bij de koplopers, waardoor de eerste groep uitdijde tot meer dan dertig atleten.

Kolkman, een van de jongste deelnemers in Parijs, hield zich in de beginfase van het fietsen rustig, maar liet zich in de laatste ronde meer van voren zien. Hij wisselde vooraan naar het lopen, maar kwam vervolgens in het loopgeweld nog iets tekort, terwijl hij ook nog een penalty van 15 seconden moest uitzitten vanwege een overtreding tijdens het zwemonderdeel. In de door Yee gewonnen race, die in een spectaculaire slotfase Wilde – die lang op de winst leek af te stevenen, maar in het zicht van de finish een inzinking kreeg –  alsnog voorbijging, eindigde de debutant als 26ste. Het brons was voor de Fransman Leo Bergere.

Het olympische programma van de triatleten wordt maandag 5 augustus afgesloten met de Mixed Team Relay.

De klassieker van weleer kon dit jaar weer doorgang vinden en na een druiligere start van de dag kan de organisatie terugkijken op een geslaagde comeback. Uiteraard ontbraken de nodige hoogtemeters ook dit jaar niet en kregen de deelnemers een pittig parcours te verteren. De dag werd op gang getrokken door de 2e divisie zuid dames en heren die een standaard afstand triathlon op het menu hadden staan. De 1/8 triathlon was dit jaar een prooi voor local hero Jesse Cuijpers uit Beek die daags ervoor nog deelnam bij de European Cup Triathlon in Holten. Oud Nederlands kampioene Birgit Berk uit Meersen won overtuigend bij de dames. Als afsluiter van de dag stond de 1/3e triathlon geprogrammeerd en met ruim 150 atleten an de start van deze afstand het hoofdnummer dit jaar. Winnaar bij de heren werd Erik Simon Strijk en bij de dames ging Floor van den Brand met de bloemen naar huis. De organisatie richt zich nu op 2025 en in het najaar volgt er meer nieuwe mbt de plannen en ambities van de organisatie.

Vrijdag avond staat in Stein in het teken van de jeugd en onder prachtige weersomstandigheden kwamen er meer dan 110 kinderen in actie in en rondom het zwembad Steinerbos. In alle categorieën werd er fel gestreden voor de overwinning maar ook met veel plezier gesport door de triatleten van de toekomst.